Tuesday, August 14, 2012

Ziua Fotografiei de Stradă la Iași


Serată fotografică la Iași
Când: Marți, 4 septembrie 2012, ora 18:00
Unde: Casa de cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Sala „Diotima”
Invitați: Andrei Pandele, Silviu Gheție
În cadrul acestei întâlniri dorim să înțelegem mai bine ce este fotografia de stradă, cine o poate practica și de ce, cu ajutorul invitaților noștri Andrei Pandele și Silviu Gheție.
Iar pentru a face discuția și mai interesantă, cei doi fotografi invitați lansează o nouă provocare: aduceți un mini-portofoliu de 3 până la 5 fotografii (de stradă), pentru a le discutate împreună cu ei.
Așa cum spune Andrei Pandele, „fotografia de stradă la nivel maxim este un fel de sport extrem fotografic, ca un bungee-jumping cu aparatul de fotografiat în mână, în care cea mai exersată este imaginația”. 

Despre Silviu Gheție

Silviu Gheție este unul din fondatorii îndrăgitului grup fotografic 7Zile, din care fac parte și alți mari fotografi români cum ar fi Cosmin Bumbuț, Gicu Șerban și Voicu Bojan - pentru a numi doar pe câțiva dintre ei. Proiectul lor s-a finalizat cu publicarea cărții „7 Zile - 7 ani în Maramureș”, care este o mărturie a vieții maramureșene din zilele noastre, dincolo de tradiție și reprezentarea idilică pe care o cunoaștem.

Despre Andrei Pandele

Andrei Pandele a devenit cunoscut drept singurul fotograf român care a surprins sistematic în imagini epoca Ceaușescu. Expoziția care i-a adus recunoașterea a avut loc în 2008, la Muzeul Național de Artă Contemporană, și s-a numit „Fotografii interzise și imagini personale”.
În mai I975, Andrei Pandele a fost cel care l-a insoțit pe celebrul fotograf MAGNUM Henri Cartier Bresson în vizita acestuia prin România.


Ieșire la fotografiat și proiecții de fotografie în aer liber
Când: Sâmbătă, 8 septembrie 2012
Unde: Loc de întâlnire Piața Unirii Iași, ora 10:00; proiecțiile de fotografii vor avea loc în Parcul Copou, începând cu orele 20:00 (în caz de vreme rea, în sala „Diotima” a Casei de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”)
Scoate aparatul foto din dulap și vino alături de noi să celebrăm fotografia de stradă! Pe data de 8 septembrie 2012, ora 10:00, te așteptăm în Piața Unirii pentru a exersa împreună fotografia de stradă.
La această ieșire poate participa oricine deține un aparat foto, indiferent de vârstă, pregătire sau ocupație. Trebuie doar să vrea să experimenteze acest gen de fotografie.
Acest eveniment are pentru noi un dublu scop: acela de exercițiu, dar și de popularizare a fotografiei de stradă ca gen fotografic. Intenția noastră este să ne detașăm de imaginea “străinului perfect care filmează ceva suspect” și să ne apropiem mai mult de aceea a unor simpli îndrăgostiti de fotografie care vor să surprindă povești extraordinare în viața de zi cu zi.


Concurs foto și Expoziție
Perioada de înscriere a fotografiilor: 15 august - 7 septembrie 2012
În cadrul evenimentelor prilejuite de „Ziua fotografiei de stradă” dorim să-i descoperim pe cei mai buni fotografi de stradă din Iași.
Așadar, te invităm să participi la un concurs pe tema fotografiei de stradă, organizat pe www.ispublic.wordpress.com.
Trimite cele mai bune 3 fotografii de stradă ale tale până pe 7 septembrie 2012, pe adresa fotografiedestrada@gmail.com.
Toate fotografiile ce intră în competiție vor fi publicate pe site-ul evenimentului, www.ispublic.wordpress.com.
Din toate fotografiile primite, cele mai bune 20 vor fi trimise Asociației „Bucureștiul meu drag” pentru a fi printate la dimensiunea 50X70 cm.  Ele vor putea fi admirate în cadrul galeriei de artă „La Gard” a Casei de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, începând cu data de 28 septembrie 2012.
Pe www.ispublic.wordpress.com găsești detalii despre regulamentul concursului, selecția fotografiilor și expoziție.

Acțiunile au loc în cadrul evenimentului „Ziua Fotografiei de Stradă” desfășurat la nivel național, inițiat de Asociația „Bucureștiul meu drag” și organizat la Iași de Andrei Weingold și Iulia Pașcanu, fotografi amatori ieșeni, în colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”.
Mai multe detalii despre această întâlnire și despre toate evenimentele organizate la Iași cu ocazia ”Zilei Fotografiei de Stradă” puteți afla pe www.ispublic.wordpress.com.

Link-uri utile

Andrei Pandele
Silviu Gheție
Casa de cultura "Mihai Ursachi" a MunicipiuluiIași
Canon
RomSoft
Clubul Fotografilor Iași
Bucurestiul meu drag
Foto-Magazin
BadorGood
Iași Fotografii Vechi
Andrei Weingold
Iulia Pașcanu

No comments:

Post a Comment